MESEM'e Yeni Kayıtlar İçin Gerekli Evraklar

Çıraklık Eğitim,

Çıraklık eğitimin temel amacı çeşitli sebeplerle örgün eğitim dışına çıkmış veya devam etmek istemeyen öğrencilerin teorik ve pratik eğitim verilerek mesleklerde ihtiyaç duyulan ara iş göcünün karşılanmasını sağlamaktır. Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle meslekleri işbaşında öğrenmeleri hedeflenmektedir. Çıraklık eğitim aslında zorunlu eğitim çağında olan öğrencileri hedeflemekle birlikte, herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. En az ortaokul mezunu olan ve aşağıdaki şartları taşıyan herkes kayıt yaptırabilir.

Çırak olabilmek için aşağıdaki şartlar aranır.

• En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olmak.
  • Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak.
  • Kanun kapsamında bulunan herhangi bir meslekte çalışıyor olmak.
  • Çalıştığı iş yerinde o meslek dalında ustalık ve usta öğreticilik belgesine sahip en az bir çalışanın olması.

Çıraklık Eğitime kayıt olmak isteyenler on dokuz yaşından küçüklerse velileriyle birlikte, değilse şahsen ve işyeri yetkilisi ile birlikte işletme kaşesi ile okula gelerek başvuruda bulunurlar.

Başvurular , Ağustos, Eylül, Ekim aylarında kabul edilir. Başvuru sırasında sizden aşağıdaki belgeler istenir.

Başvuruda istenen belgeler :

2 Adet Sözleşme (Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğünden alınacak)

Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi

2 Adet Vesikalık Fotoğraf

Diploma Aslı ve Fotokopisi veya Öğrenim Durum Belgesi (Aslı İlgiliye Tekrar Verilecektir)

Sağlık Raporu Aile Hekimliğinden(Çalıştığı Mesleğe Uygundur Yazılmalı)

Usta Öğreticinin Ustalık ve Usta Öğreticilik Belgesinin Fotokopisi

Kişisel Koruyucu Donanım Zimmet Formu

Oryantasyon Eğitimi Belgesi

İşletme Zaman Çizelgesi

Veli İzin Formu

İşletmelerde Mesleki Eğitim Başlangıç Kontrol Formu

Çıraklık eğitim kapsamında 27 Alan 142 dal da eğitim verilmektedir. Kapsamdaki mesleklerin listesini görmek için burayı tıklayın. Bu eğitimler Okulda verilen teorik eğitim ile işletmelerde yapılan pratik eğitimin bir bütünlük içerisinde uygulandığı, bireyleri bir mesleğe hazırlayan, mesleklerinde gelişmelerine olanak sağlayan ve belgeye götüren eğitimdir. Usta öğretici gözetiminde işyerlerinde çıraklar haftada; 1 okulda teorik eğitim, 5 gün işletmelerde pratik eğitim alırlar. Teorik ve pratik eğitimin her ikisinede devam zorunludur. Teorik eğtim için okula veya pratik eğitim için iş yerine devam etmeyen öğrencilerin kayıtarı silinir. Eğitimleri toplamda 4 yıl sürer. Bu süre içende öğrencilerin sigortaları devlet tarafından ödenir. işverene de talepte bulunması halinde çırağa ödediği maaşın belli bir kısmı devlet katkısı olarak geri ödenir.
Bu eğtimi başarıyla tamamlayanlara; 11. sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi, 12. sınıfın sonunda ise Ustalık Belgesi verilir. Çırak öğrencilerden lise programına kayıt olanlar eğitimlerinin sonunda lise eğitiminide tamamlamış olurlar ve Lise Diploması almaya hak kazanırlar. Bu durumda olanlar dilerlerse üniversiteye devam edebilirler.

Çıralık Eğitimine Başvuramayacağınız Durumlar :

• Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılmış başka bir başvurunuz var ise (Kalfalık/ustalık sınavı, denklik başvurusu gibi) ancak devam eden başvurunuzla ilgili iş ve işlemler tamamlandığında başvurabilirsiniz.
  • Halen bir örgün eğitim kurumunda kayılı bir öğrenciyseniz.(Lise, Meslek Lisesi gibi.)
  • Çalışmayı düşünmüyorsanız.
Yayın: 19.04.2024 - Güncelleme: 19.04.2024 10:50 - Görüntülenme: 57