T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ADANA / YÜREĞİR - Yüreğir Mesleki Eğitim Merkezi

İşletmelere Ödenen Devlet Desteği Hakkında Duyuru

Kalfalık ve Ustalık Adayı Çırak Öğrencilerin Devlet Desteklerine İlişkin Ödemeleri İle İlgili Öğrenci, Veli ile İşveren Bilgilendirme Duyurusu

YÜREĞİR MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ


KALFALIK VE USTALIK ADAYI ÇIRAK ÖĞRENCİLERİN DEVLET DESTEKLERİNE İLİŞKİN ÖDEMELERİ İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ, VELİ VE İŞVEREN BİLGİLENDİRME DUYURUSU


1- Devlet desteğinden faydalanmak isteyen işveren çalıştırdığı çırak öğrencinin aylık ödemesini en az asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan (9-10-11'inci sınıfta okuyan öğrenciler için 1.276,02 TL) 12'ikinci sınıfta okuyan öğrenciler için ise asgari ücretin yüzde ellisinden az olamaz (2.126,70 TL) olarak banka aracılığı ile öğrencinin hesabına ödemelidir.

2- İşverene yapılan devlet destekleri işveren çırak öğrenciye aylık ödemesini bu şekilde yaptığı için ödenmektedir. Dolayısı ile bu ödeme çırak öğrencinin ödeme yapılan ilgili ay içinde çalışmasının karşılığıdır. Tarafımıza ulaşan şikâyetlerde ilgili ay için ödemenin çırak öğrenciye yapıldığı ve akabinde tekrar çırak öğrenciden ödemenin alındığı belirtilmektedir. Bu durum yasal değildir ve suç teşkil etmektedir.

3- İşverene ilgili ay sonunda yapılan devlet desteği ödemeleri çırak öğrencinin hakkı değildir. Bu ödemeler işverenin hesabına bizzat ödenmektedir. Dolayısı ile bu ödeme işverenindir. Devlet desteği ödemelerindeki amaç ise işverenin yanında çırak öğrenci çalıştırmasını teşviktir.

İŞLEYİŞ:

1- İşverenin çırak öğrencinin ilgili aydaki ödemesini bir sonraki ayın 1-5'i arası yukarıdaki tutarları dikkate alarak banka aracılığı ile öder. 1-5'i arası ödemenin yapıldığını gösteren banka dekontunu ymesemdestek@gmail.com. adresine mail olarak veya elden ilgili müdür yardımcısına verir. İlgili ayın sonuna doğru destek ödemesi işverenin hesabına aktarılır.

ÖRNEK:

1- Ocak ayı itibariyle kuruma kaydını yaptıran çırak öğrenci okul idaresince belirlenmiş haftanın bir günü okula gelir. Diğer günler işletmede çalışır. İşveren Şubat ayının 1-5'i arası çırak öğrencinin Ocak ayı ücretini yukarıdaki tutarlardan az olmamak koşulu ile banka aracılığı ile öder ve banka dekontunu kuruma ulaştırır.

                                                                                                                           

YÜREĞİR MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.03.2022 - Güncelleme: 04.03.2022 11:52 - Görüntülenme: 4330
  Beğen | 9  kişi beğendi